Dat ben ik

…te lezen in Creative Letters 3, 2017 op pagina 44, 45 en 46.

Overal Letters

Al als kind was ik gefascineerd door het mooie schrijven van mijn vader. Met veel geduld en liefde schreef hij zijn brieven en zelfs voor de kattebelletjes nam hij zijn tijd. Dat wilde ik ook en oefende tot mijn vingers blauw zagen. Langzaam verschoof mijn liefde van brief naar enveloppe en nauwgezet begon ik de adressen te beletteren. Uren lang zat ik ‘gotische’, ‘unciaal’ -letters en logo’s na te tekenen.

Aangespoord door de complimenten begon ik ook gedichten, oorkondes, stambomen, bedankbriefjes etc. te beletteren, ook in opdracht.

Later volgde ik de opleiding als etaleuse. Toendertijd was één van de vakken ‘reclameschilderen’. Dat was het beletteren van etalageruiten en uithangborden. Ik leerde alles over kleur, composities en vorm en bleek een talent te bezitten voor het inrichten van etalages. Al snel liep ik stage bij de prestigieuze warenhuizen van Zwitserland. Mijn stage ging naadloos over in een baan. Het waren de hoogtij dagen van de etalage (vóór het internettijdperk). Alles kon en mocht, maar toch knaagde een ongenoegen. Ik besloot mijn baan op te zeggen en na wat omzwervingen als onder andere sierstukadoor (restauratie van marmeraltaren etc.), wist ik wat ik miste: letters!

De afdeling ‘grafisch vormgeven’ van de kunstacademie te Luzern was als thuiskomen. Werken met letters, letters als beroep: mijn droom!

In mijn bijbaantje tijdens de studie als serveerster heb ik de dagkaarten op krijtborden geschreven. Dat bleef niet ongemerkt en al gauw had ik een tweede bijbaan als beletteraar voor een aantal restaurants en later een binnenarchitect voor wie ik door het hele land reisde voor handgeschreven letters.

Op de academie hoorde ik over ‘Letterland’-Nederland. In mijn één-na-laatste jaar vertrok ik dan ook voor een uitwisseling op de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten te Den Haag.

Het was een overweldigende tijd waar ik niet alleen mijn liefde voor letters verder kon uitleven, maar ook mijn liefde van mijn leven vond! Al snel was ik teruggekeerd in Nederland, nadat ik mijn academie in Luzern afgerond had. En ondertussen woon en werk ik alweer 11 jaar in Nederland en heb twee prachtige dochters. En het leuke is, dat mijn twee dochters het mooischrijven en lettersmaken net zo interessant vinden als ik toentertijd bij mijn vader!

Mijn inspiratiebronnen: kunstenaars zoals John Cage, Cy Twombly, moderne dans, supermarkten en mensen. 

Naast het schrijven op muren, borden, deuren, ruiten in restaurants, winkels, woonhuizen, auto’s en boten geef ik ook workshops. Mail mij voor informatie (marlis@letterhand.com)

Letterhand-verhaal-kl